Krajanka jabłkowa z ajerkoniakiem

Składniki na 24 porcje: 2,5 kg jabłek, 26,5 dag cukru, 0,25 l soku jabłkowego, 300 ml ajerkoniaku, 6 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka, proszku do pieczenia, 3 torebki cukru wanilinowego 1 jajko 10 dag masła 80 dag śmietany kremówki 3 op. zagęstnika do śmietany 2,5 dag polewy czekoladowej (mlecznej), szczypta soli, ok. 75 ml ajerkoniaku

Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić cytryną, posypać 15 dag cukru, dusić 5 minut pod przykryciem. Ajerkoniak wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do jabłek. Mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Reklama

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej 10 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, sól, jajko i pokrojone w kawałki masło. Posiekać, szybko zagnieść ciasto. Blachę (30x36 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić ciastem, gęsto ponakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim masę jabłkową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut (pod koniec przykryć ciasto pergaminem, by wierzch zbyt się nie przyrumienił).

Śmietanę wymieszać z zagęstnikiem, resztą cukru i pozostałymi 2 torebkami cukru wanilinowego. Ubić na sztywno. 

Wystudzone ciasto posmarować bitą śmietaną. Udekorować paseczkami stopionej polewy czekoladowej oraz ajerkoniakiem.

Czas przygotowania: około 120 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej