Krem czekoladowy z alkoholem

Chwila słodyczy.

Zdjęcie

Krem czekoladowy /Wydawnictwo Bauer
Krem czekoladowy
/Wydawnictwo Bauer

Składniki na 6 porcji:

- 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady,
- 4 jajka l10 dag cukru,
- 20 ml śmietany kremówki,
- 3 łyżki masła,
- kieliszek (ok. 50 ml) aromatycznego alkoholu, np. brandy, koniaku lub wiśniówki,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
- wiórki z białej i gorzkiej czekolady,
oraz wisienki koktajlowe do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Porcja zawiera: 350 kcal Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do miseczki postawionej nad naczyniem z parującą wodą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, mieszając, stop. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na jasną, puszystą masę. Gdy osiągnie ona konsystencję gęstej śmietany, miseczkę wyjmij z gorącej kąpieli wodnej i wystudź masę (ciągle mieszając).
Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło, starannie wymieszaj. Wystudź. Zimną masę czekoladową połącz z żółtkami. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno.
Bitą śmietanę połącz z żelatyną i masą czekoladową. Wymieszaj z alkoholem. Mus przełóż do pucharków. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekolady.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej