Krem pomarańczowy

4 małe pomarańcze • 3 łyżki cukru • 2 łyżeczki cukru pudru • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 500 ml śmietanki kremówki 36-proc. • laska wanilii • łyżka kakao lub mielonej kawy.

Reklama

1 Obierz pomarańcze ze skóry i błon. Miąższ włóż do garnka, zalej połową szklanki wody i posyp cukrem. Mieszając gotuj na małym ogniu 10 minut. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Mieszając gotuj przez kilka minut. Gdy zgęstnieje, odstaw do ostudzenia.

2 Do śmietanki dodaj wanilię i 2 łyżeczki cukru pudru. Zmiksuj. Do pucharków nałóż część śmietany, mus mandarynkowy, przykryj następną porcją śmietany. Resztę śmietany wyciśnij przez rękaw cukierniczy lub folię. Posyp kakao lub mieloną kawą.

CZAS: około 35 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej