Krem pomarańczowy

4 małe pomarańcze • 3 łyżki cukru • 2 łyżeczki cukru pudru • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 500 ml śmietanki kremówki 36-proc. • laska wanilii • łyżka kakao lub mielonej kawy.

Reklama

1 Obierz pomarańcze ze skóry i błon. Miąższ włóż do garnka, zalej połową szklanki wody i posyp cukrem. Mieszając gotuj na małym ogniu 10 minut. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Mieszając gotuj przez kilka minut. Gdy zgęstnieje, odstaw do ostudzenia.

2 Do śmietanki dodaj wanilię i 2 łyżeczki cukru pudru. Zmiksuj. Do pucharków nałóż część śmietany, mus mandarynkowy, przykryj następną porcją śmietany. Resztę śmietany wyciśnij przez rękaw cukierniczy lub folię. Posyp kakao lub mieloną kawą.

CZAS: około 35 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej