Krem pomarańczowy

4 małe pomarańcze • 3 łyżki cukru • 2 łyżeczki cukru pudru • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 500 ml śmietanki kremówki 36-proc. • laska wanilii • łyżka kakao lub mielonej kawy.

Reklama

1 Obierz pomarańcze ze skóry i błon. Miąższ włóż do garnka, zalej połową szklanki wody i posyp cukrem. Mieszając gotuj na małym ogniu 10 minut. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Mieszając gotuj przez kilka minut. Gdy zgęstnieje, odstaw do ostudzenia.

2 Do śmietanki dodaj wanilię i 2 łyżeczki cukru pudru. Zmiksuj. Do pucharków nałóż część śmietany, mus mandarynkowy, przykryj następną porcją śmietany. Resztę śmietany wyciśnij przez rękaw cukierniczy lub folię. Posyp kakao lub mieloną kawą.

CZAS: około 35 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej