Kremowo-karmelowy torcik z owocami

Składniki na 12 porcji: szklanka i 6 łyżek mleka, sól, pól szklanki oleju, szklanka mąki krupczatki, 5 jajek. Krem i wykończenie: 1 i 1/5 szklanki mleka, 7 łyżek cukru (na krem), budyń waniliowy, 2 śmietany kremówki, trochę mniej niż szklanka cukru (na karmel), 1/4 torebki mrożonych truskawek, jasna galaretka.

Przygotowanie: Zagotuj mleko ze szczyptą soli i olejem. Dodaj mąkę i mieszaj ciasto, aż powstanie kula, która nie przykleja się do łyżki. Przestudź ciasto. Potem wbij do niego jajka, wymieszaj.

Reklama

Przełóż ciasto do worka cukierniczego z gładką końcówką. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy ok. 24 cm i spiralnie wyciśnij na nie ciasto.

Z pozostałego ciasta wyciśnij sześć małych kółek. Piecz je w temperaturze 200° C ok. 20 minut. Obniż temperaturę na 180°C i dopiekaj jeszcze 20 minut.

Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i mieszając, schłódź go. Ubijaj, a potem połącz z połową sztywno ubitej śmietany. Rozkrój upieczone kółeczka, napełnij je kremem. Resztę wyłóż na wierzch ciasta.

W rondelku rozpuść cukier na karmel. Przez chwilę namocz w nim kółka z kremem i przyklej je do ciasta.

Na koniec udekoruj tort kopczykami pozostałej bitej śmietany oraz truskawkami.

Na wierzch tortu, na owoce, wyłóż tężejącą galaretkę. Na godzinę wstaw tort do lodówki. Czas przygotowania: 70 minut

Cena porcji: ok. 4,5 zł, Kalorie: porcja 344 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej