Królewski sernik z jabłkami w czerwonym winie

Składniki na 12 porcji: 25 dag kruchych ciastek pełnoziarnistych, 10 dag masła, 1 łyżeczka cynamonu, 1 kg mielonego tłustego twarogu, 3 jajka, 12 dag + 2 łyżki cukru, 1 op. budyniu waniliowego, 3 jabłka, 350 ml czerwonego wina (półwytrawnego albo słodkiego, 2 łyżki korzennej przyprawy do grzanego wina, 1/2 op. wiśniowego kisielu, 3 łyżki płatków migdałowych, olej do posmarowania formy.

Reklama

1. Masło stop, przestudź. Ciastka drobniutko pokrusz w malkserze. Okruszki wymieszaj z cynamonem oraz masłem. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj olejem. Spód wylep przygotowaną masą z ciastek. Dobrze dociśnij do dna, wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie jabłka obierz, pokrój na połówki. Wytnij gniazda nasienne.

2. Owoce włóż do garnka. Zalej winem wymieszanym z korzenną przyprawą. Zagotuj, odstaw do wystudzenia. Potem wyjmij i ułóż na spodzie z ciasteczek. Winną zalewę zachowaj.

3. Twaróg utrzyj z 12 dag cukru. Wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz jajkami. Rozsmaruj na jabłkach. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. pod koniec pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej albo pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.

4. Proszek na kisiel wymieszaj z 5-6 łyżkami winnej zalewy. Resztę zalewy zagotuj z pozostałym cukrem. Wlej rozrobiony kisiel. Gotuj dalej mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Przestudź.

Rozsmaruj na wierzchu wystudzonego ciasta. Płatki migdałowe zrumień na patelni bez tłuszczu. Udekoruj nimi ciasto. Odstaw do zastygnięcia.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 40 minut. 1 porcja 270 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej