Krówka z masą i polewą

Skład na 15 porcji. Ciasto: 3 szklanki mąki, 6 żółtek, 100 g cukru, 1 margaryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka, szklanka cukru, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 kostka masła. Polewa: 200 g orzechów włoskich, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietany 36% oraz powidła lub dżem śliwkowy, porzeczkowy itp.

Reklama

Przygotowanie. Ciasto: Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części i cienko wałkujemy.

Pieczemy w temperaturze 175ºC na jasny kolor. Jeden placek ciasta smarujemy dżemem, przykrywamy go drugim plackiem.

Masa: Obydwa rodzaje mąki i cukier waniliowy mieszamy w szklance zimnego mleka. Wlewamy do reszty gotującego się mleka, gotujemy budyń. Pokrojone na kawałki masło dodajemy do budyniu, mieszamy tak długo, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gorącą masę wylewamy na ciasto.

Polewa: Śmietanę z cukrem gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy zmielone orzechy włoskie i łyżkę wody. Ciepłą polewę wylewamy na masę budyniową. Dekorujemy według uznania.

Wartość odżywcza jednej porcji: 865 kcal, Białko:17 g,Tłuszcz: 59 g,Węglowodany: 98 g

Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 1 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej