Kruche ciasteczka z nadzieniem

Składniki na 30 sztuk: 30 dag mąki pszennej • 2 żółtka • 10 dag cukru pudru • 20 dag zimnego masła • opakowanie cukru waniliowego • 5 dag czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia • 5 dag wiórków kokosowych • 10 dag konfitury.

Zdjęcie

Kruche ciasteczka z nadzieniem /123/RF PICSEL
Kruche ciasteczka z nadzieniem
/123/RF PICSEL

1 Mąkę przesiej przez gęste sitko na stolnicę. Dodaj masło, posiekaj je szerokim nożem na drobne grudki. Dodaj proszek do pieczenia, przesiany cukier puder i żółtka, zagnieć ciasto. Połóż ciasto na talerzu, przykryj drugim. Odłóż do lodówki na pół godziny.

2 Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość 1 cm, wycinaj z niego kółka np. szklanką. Wykładaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrób wgłębienie dnem szklanki.

Reklama

3 Czekoladę rozpuść w garnku, wlej do części ciastek, posyp wiórkami kokosowymi. Resztę ciastek wypełnij konfiturą. Piecz 15 minut w temp. 180˚C. Odstaw do ostygnięcia.

CZAS: około 2 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej