Kruchy jabłecznik

Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 3,5 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki krupczatki ● 200 g cukru ● 4 żółtka ● kilka kropelek esencji waniliowej ● 1 masło lub margaryna ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: ● 1,3 kg jabłek prażonych, np. ze słoika ● 2 łyżeczki przyprawy do szarlotek ● 3 łyżki cukru. Beza: ● 4 białka ● 200 g cukru ● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

1. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, esencję waniliową, pokrojony zimny tłuszcz. Siekamy nożem. Wlewamy żółtka, zagniatamy ciasto. Połową ciasta wyklejamy natłuszczoną blachę 24 x 36 cm. Blachę wkładamy na 30 minut do lodówki. Resztę ciasta dajemy do zamrażalnika.

2. Jabłka mieszamy z przyprawą do jabłeczników i cukrem. Ciasto na blasze nakłuwamy gęsto na przykład widelcem, po czym przykrywamy jabłkami.

Reklama

3. Białka ubijamy, dodając pod koniec cukier i mąkę ziemniaczaną, masą bezową nakrywamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce do jarzyn ciasto z zamrażalnika, aby powstała kruszonka. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC.

Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 354 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 51 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej