Kruchy miodownik

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 15 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko 15 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki miodu Krem: 2 budynie śmietankowe, 1/2 szklanki cukru 0,5 l mleka 1 cukier wanilinowy pół kostki masła. Pomada: 1 kostka masła 20 dag chałwy waniliowej dowolna polewa do dekoracji, ozdoby cukiernicze.

CZAS PRZYGOTOWANIA: około:60 minut

1 Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Wyłożyć nimi blaszki (32 x 22 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec na złoto przez ok. 15 minut.

Reklama

2 Budynie ugotować z cukrem i cukrem wanilinowym na mleku. Dodać masło, wymieszać. Ciepłą masę budyniową wyłożyć na wystudzony placek. Przykryć drugim plackiem.

3 Zrobić pomadę: masło ucierać na puszystą masę, stopniowo dodając porcje chałwy. Kiedy masa uzyska konsystencję kremu, wyłożyć ją na drugi placek. Przykryć trzecim plackiem.

Polewę, np. czekoladową, przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Ciepłą wylać na ciasto. Odstawić, aby stężała. Na cieście ułożyć cukrowe ozdoby.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej