Łaciaty biszkopt

Składniki: 2 jajka, kawa, 15 dag cukru, 500 ml mleka, 22 dag mąki, proszek do piecz., kakao, 50 ml oleju, 1 op. budyniu, 6 dag masła, 25 dag mielonego twarogu, 5 dag czekolady, 15 dag kwaśnej śmietany 18 proc.

1. Jajka rozbij. Białka ubij na sztywno z 10 dag cukru. Dodaj żółtka i 125 ml mleka. Wsyp mąkę przesianą z połową opakowania proszku do pieczenia, wlej olej. Składniki połącz. Połowę ciasta wlej do tortownicy.

2. Do reszty ciasta wlej 125 ml mleka. Dodaj 4 dag kakao oraz łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w proszku, wymieszaj. Wylej na jasne ciasto. Piecz ok. 30 min w 160 st.

Reklama

3. Z reszty mleka i cukru oraz proszku budyniowego przygotuj gęstą masę. Zdejmij z ognia. Do ciepłego budyniu dodaj masło oraz twaróg. Zmiksuj całość na gładki krem. Nałóż go na upieczony korpus, rozsmaruj i odstaw do lodówki, aby masa stężała.

4. Czekoladę pokrusz drobno lub posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko wystudź, wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj gotowe ciasto.

Czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 1,30 zł.

Masa ananasowa

Rozpuść w 2 szkl. wody 2 opakowania cytrynowej galaretki. Osobno, w szklance wody, rozpuść 2 budynie śmietankowe. Wlej do galaretki. Dodaj posiekanego w kostkę ananasa z puszki (z zalewą) i, ewentualnie, cukier do smaku. Na koniec włóż 20 dag masła. Całość zagotuj, mieszając. Przestudzoną masę wylej na biszkopt.

Dobra rada

Do rozsmarowania polewy użyj szerokiego noża lub szpatułki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej