Libański tort pomarańczowy

Składniki: 25 dag mielonych , orzechów laskowych (ze skórką), 2 pomarańcze, 25 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 10 dag gorzkiej czekolady, 6 jajek, 10 dag śmietany kremówki, 2,5 dag kokosowego masła lub 2 łyżki oleju kokosowego, tłuszcz i mąka do formy, wiórki czekoladowe i cząstki pomarańczy do dekoracji

Reklama

1. Pomarańcze wyszorować, sparzyć, włożyć do małego garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym płomieniu około 2 godzin. Wyjąć łyżką cedzakową, wystudzić.

Pomarańcze rozkroić, oczyścić z pestek, miąższ wraz ze skórką zmiksować na gładko.

2. Zmielone orzechy laskowe wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem.

Kiedy masa jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodać do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki. Tortownicę o śr. 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozsmarować w niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piec 60-70 minut. Ciasto wyjąć z tortownicy i wystudzić na kratce kuchennej.

3. Czekoladę połamać na kawałeczki. Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, podgrzać i, mieszając, rozpuścić w niej czekoladę i masło kokosowe (olej kokosowy). Polewę przestudzić.

Ciasto oblać polewą. Udekorować wiórkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy. Odstawić do stężenia.

Czas przygotowania: około 120 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej