Lukrowany mazurek

Ciasto: 35 dag mąki, 2 żółtka ugotowane na twardo, 20 dag masła, 10 dag cukru, 1 surowe żółtko (do posmarowania ciasta); lukier: 15 dag cukru pudru, 2 łyżki wrzątku; dekoracja: suszone owoce, pisaki cukrowe.

Reklama

Monika Gorowa ze Świebodzina

1 Składniki ciasta zagnieć, schładzaj 30 minut. Potem rozdziel. Jedną połowę rozwałkuj. Plackiem wylep spód blachy wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta zrób 4 kulki i wałeczki.

Wałeczki przyklej do brzegów placka. Z kulek ułóż na środku kurczaki. Całość posmaruj żółtkiem.

2 Piecz 40 minut w 190°C. Z cukru pudru i wrzątku utrzyj lukier. Oblej nim ciasto. Udekoruj owocami i pisakami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej