Makosernik

Składniki na 16 porcji. Ciasto: 1,5 szklanki mąki, żółtko, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru Masa makowa: 500 g maku, białko z 1 jajka, 2 jajka, szklanka cukru pudru, aromat waniliowy, 2 łyżki bułki tartej Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera, 5 jajek, 1/2 kostki masła, szklanka cukru pudru

Reklama

Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i włóż w folii do lodówki na 25 minut. Ciasto rozwałkuj, piecz w formie wyłożonej papierem 15 min w 200 st. C. Mak sparz, osącz i zmiel dwa razy w maszynce.

Utrzyj mak z cukrem i żółtkami, dodaj aromat i bułkę tartą. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Wyłóż na ciasto. Przygotuj masę serową. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce sera. Delikatnie wymieszaj z białkami ubitymi na pianę. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180 st. C.

Czas przygotowania: 90 minut 600 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej