Makowiec

Składniki na 10 porcji: ● 8 jajek ● kostka masła ● 40 dag cukru pudru ● 30 dag maku ● 60 dag jabłek ● 10 łyżek kaszy manny ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 tabliczki białej czekolady ● kilka kostek gorzkiej czekolady ● wisienki

Reklama

1. Mak sparz i zmiel dwukrotnie.

2. Masło utrzyj z cukrem, dodając po żółtku i łyżce maku. Dołóż starte na grubej tarce jabłka i proszek do pieczenia. Połącz z kaszą i wymieszaj z pianą z białek.

3. Blachę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą napełnij ciastem. Piecz 50 minut w temp. 180°C.

4. Ostudzony makowiec pokrój i polej roztopioną białą czekoladą. Udekoruj gorzką czekoladą i wisienkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej