Malakoff z rumem

Składniki na 12 porcji: 6 łyżek cukru, 120 ml rumu, 40 dag podłużnych biszkoptów, 22 dag masła, 1/3 puszki słodkiego mleka skondensowanego, 30 ml amaretto, wanilia, 250 ml kremówki, olej, 10 dag czekolady, migdały

1. Do rondelka wlej 7 łyżek wody, wsyp cukier. Gotuj póki 1/4 płynu nie odparuje. Rondel zdejmij z ognia, syrop przestudź. Wymieszaj z rumem. Tortownicę (20 cm) wyłóż warstwą biszkoptów. Masło utrzyj z mlekiem i likierem amaretto. Posmaruj biszkopty na spodzie formy.

2. Na warstwie kremu ułóż kolejną warstwę biszkoptów, skrop je syropem z rumem. Ziarenka z laski wanilii utrzyj, dodaj do kremówki, ubij. Posmaruj wierzch i boki tortu. Godzinę schładzaj.

Reklama

3. Czekoladę połam, rozpuść w garnuszku z 2 łyżkami oleju. Pozostałe biszkopty przetnij na połówki. Częścią obłóż dookoła zastudzony torcik. Resztę maczaj w czekoladzie. Układaj na wierzchu tortu. Ozdób mielonymi migdałami.

Czas 40 min; porcja – 440 kcal, cena 2,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej