Malinowa niespodzianka

Składniki: 1 torebka galaretki malinowej •1 op. (20 dag) serka homogenizowanego waniliowego •300 ml wody •4 kruche ciastka w kształcie serca  •listki melisy do dekoracji.

1. Galaretkę mieszam w miseczce z 300 ml wrzącej wody. Kiedy całkowicie się rozpuści, odstawiam ją do wystudzenia. Odmierzam połowę zimnej, jeszcze płynnej galaretki i mieszam ją z serkiem waniliowym. Cztery miseczki płuczę zimną wodą. Wlewam serek z galaretką. Wstawiam do lodówki.

2. Kiedy masa zastygnie, układam na niej ciasteczka (można je też upiec własnoręcznie, z ulubionymi dodatkami, np. wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, bakaliami albo grubo startą czekoladą). W sezonie dokładam świeże owoce: maliny, truskawki, wiśnie. Zalewam całość pozostałą galaretką. Wstawiam do lodówki do stężenia (ok. 2 godziny).

Reklama

3. Przed podaniem dekoruję deser, np. listkami świeżej melis albo rozetką śmietany ubitej z cukrem waniliowym i posypuję pokruszonymi ciasteczkami.

Banalnie proste i bardzo pyszne. Takie desery lubię najbardziej. Monika Gorowa ze Świebodzina

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej