Mandarynkowa pianka

Przygotowanie ok. 60 min. Koszt porcji ok. 1,30 zł

Składniki:

Reklama

Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem: cytryna, 9 łyżeczek żelatyny, 10 mandarynek, 1 i 1/2 l jogurtu naturalnego, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 4 łyżki likieru morelowego, 75 ml kremówki, listki melisy do dekoracji

Sposób przyrządzenia: Oddziel żółtka od białek. Stopniowo dosypując cukier, ubij sztywną pianę. Gdy będzie lśniąca, dodaj do niej żółtka. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Małymi porcjami dodawaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj ciasto na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 200°C około 10 min.

5 mandarynek obierz, przelej wrzątkiem, usuń białe błonki i pokrój w kosteczkę. Pozostałe odłóż w chłodne miejsce. Z cytryny wyciśnij sok. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i podgrzewając, rozpuść.

Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym, likierem, sokiem z cytryny i cukrem. Delikatnie połącz z przestudzoną żelatyną. Schładzaj 20 minut.

Kremówkę ubij na sztywno i połącz z tężejącą masą jogurtową i mandarynkami pokrojonymi w kosteczkę. Biszkopt przełóż do blachy z wysokim brzegiem i rozsmaruj na nim masę jogurtową. Schładzaj w lodówce 4-6 godzin. Przed podaniem udekoruj cząstkami odłożonych mandarynek (koniecznie usuń z nich białe błonki) i listkami melisy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej