Marcepanowy mozart z borówkami

Składniki na 16 porcji: 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła (margaryny), 20 dag cukru, 2 op. cukru wanilinowego, aromat migdałowy, 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag mąki, 5 łyżek mleka, 20 dag czekoladowo-orzechowego kremu, 15 dag gorzkiej czekolady, 65 dag śmietany kremówki ,1 słoik (40 dag) konfitury z borówek, 1 torebka zagęstnika do śmietany (typu śmietan-fix) pralinki czekoladowe i borówki do dekoracji, tłuszcz do formy.

Reklama

Przygotowanie: Marcepan grubo zetrzeć. Utrzeć z masłem, cukrem i 1 torebką cukru wanilinowego. Dodać parę kropli aromatu migdałowego i szczyptę soli.

Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami, na przemian z mlekiem, wsypywać do ucieranej masy. Ciasto dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut.

Posiekać 5 dag gorzkiej czekolady. Mocno podgrzać 25 dag śmietany, rozpuścić w niej krem czekoladowo-orzechowy (typu nutella) i posiekaną czekoladę. Przelać do miski, schładzać 1-1,5 godziny. Wystudzone ciasto rozciąć na 3 blaty. Wokół dolnego zapiąć obręcz tortownicy i rozsmarować na nim konfiturę z borówek. Przykryć drugim krążkiem.

Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić i rozsmarować na drugim krążku. Ubić na sztywno 25 dag śmietany z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Rozsmarować na czekoladowej warstwie i przykryć ostatnim krążkiem.

Tort wstawić na 2 godziny do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na płaskim talerzu i odstawić. Gdy czekolada dobrze zastygnie, łopatką zeskrobać grube wiórki. Resztę śmietany ubić. Zdjąć obręcz tortownicy. Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną. Udekorować wiórkami czekolady, pralinkami i borówkami.

Czas przygotowania: około 105 minut bez chłodzenia

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej