1 Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach (powinnaś otrzymać dwie pełne szklanki). Obrane jabłko posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2 W większej misce wymieszaj mąkę, cukier (najlepszy będzie brązowy), szczyptę cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz proszek do pieczenia.
3 W osobnym naczyniu zmiksuj 1/3 szklanki oleju z 3 całymi jajkami. Startą marchewkę z jabłkiem przełóż do dużej miski z sypkimi składnikami. Dolej mokre składniki.
4 Połącz całość przy użyciu miksera ustawionego na niskie obroty (lub wymieszaj szpatułką do ciasta). Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Foremki na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Piecz 25 minut.
5 Serek mascarpone zmiksuj razem z drugim opakowaniem cukru waniliowego oraz cukrem pudrem do smaku (3-4 łyżki). Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Połącz z masą z mascarpone. Odstaw do schłodzenia i stężenia.
6 Muffinki ostudź. Stężały krem serowy przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Tuż przed podaniem wyciskaj ozdobne kleksy na muffinach. Dowolnie dekoruj.
czas ok. 50 min; porcja – 290 kcal, cena 90 gr