Maślane ciasto z brzoskwiniami

Składniki: 20 dag masła, 25 dag cukru, op. cukru waniliowego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka tartej bułki, 60 dag brzoskwiń (świeżych lub z puszki), szczypta soli, 3 jajka, sok i skórka starta z cytryny, 27 dag mąki, 1-4 łyżki mleka, 2 białka, łyżka konfitury morelowej, po 2 łyżki płatków migdałowych i posiekanych pistacji oraz gotowe bezy do dekoracji

Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj sól, jajka, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mlekiem, dodaj do masy maślanej, dokładnie wymieszaj.

Reklama

Białka ubij, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy (25x35 cm). Piecz ok. 15 minut w temp. 200°C.

Brzoskwinie obierz, przekrój, wyjmij pestki. Ułóż na cieście, posmaruj konfiturą, udekoruj płatkami migdałowymi i pistacjami, brzegi udekoruj bezami.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 12 cena za porcję: 1,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej