Miętowy tort na waflach

Składniki na 12 porcji: 10 dag masła, 12 dag cukru, 20 dag suchych wafli, 8 łyżeczek żelatyny, 1 kg jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, 7-8 łyżek likieru miętowego, olej do posmarowania, 1/2 tabliczki białej czekolady, zielony barwnik spożywczy.

Zdjęcie

Miętowy tort na waflach /123/RF PICSEL
Miętowy tort na waflach
/123/RF PICSEL


1. Masło stop, wystudź. Do foliowej torebki włóż wafle i dociskając je wałkiem do ciasta, bardzo drobno pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem.

2. Tortownicę posmaruj olejem. Spód wylep przygotowaną masą, schładzaj 30 minut. Jogurt utrzyj z cukrem, połącz z twarogiem i likierem. Żelatynę namocz w nie wielkiej ilości zimnej wody, kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Delikatnie połącz z masą jogurtowo-serową i rozsmaruj na spodzie z wafli. Schładzaj 4 godziny.

Reklama

Czekoladę stop, połowę ufarbuj na zielono. Obie masy osobno rozsmaruj na półmiskach. Kiedy czekolada stwardnieje, łopatką zeskrob grube wiórki. Udekoruj nimi wierzch tortu.


Czas przygotowania: 25 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 315 kcal. Cena porcji: 1,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej