Migdałowe krążki

Składniki na 50 sztuk 15 dag masła, 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 6–7 łyżek drobno posiekanych migdałów, 1 jajko, 10 łyżek oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, trochę czerwonego barwnika spożywczego w płynie, 2 op. deserowej polewy czekoladowej.

1 Masło stop, odstaw do wystudzenia. Mąkę wraz z cukrem wsyp do miski. Dołóż migdały, masło, jajko oraz oliwę. Dodaj kilka kropel barwnika. Zagnieć ciasto, owiń je folią, włóż na noc do lodówki.

2 Następnego dnia do ciasta dodaj proszek do pieczenia wymieszany z odrobiną letniej wody. Jeszcze raz dokładnie wyrób ciasto. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Uformuj z nich kuleczki, a następnie ułóż na przygotowanych blachach.

Reklama

3 W każdym ciastku palcem zrób mały dołeczek. Ciastka piecz po ok. 25 minut w temp. 170 st. Polewy stop, kiedy ponownie zaczną gęstnieć, wciśnij we wgłębienia w ciastkach po porcji polewy. Wyciągnij czubki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej