Migdałowy przekładaniec

Składniki na 12 porcji: 10 dag masła, 25 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 6 jajek, 1 kg dyni, 18 dag cukru kryształu, dżem pomarańczowy, 20 dag migdałów, cynamon, proszek do piecz.

1 Z masła, cukru pudru i 15 dag mąki zagnieć ciasto. Wylep dno formy, piecz 15 min w 180 st. Dynię pokrój, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przestudź, obierz, drobno posiekaj.

2 Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj ubite białka, dynię, resztę mąki, mielone migdały, cynamon i 4 łyżeczki proszku, wymieszaj.

Reklama

Przełóż do formy. Piecz 30 min w 200 st. Kruchy spód posmaruj dżemem, nałóż ciasto dyniowe, dociśnij.

czas ok. 90 min; porcja – 280 kcal, cena 1,70

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej