Miniptysie z bitą śmietaną

Składniki na 25-30 sztuk: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 4 jajka, 1 szklanka wody, 12 i ½ dag masła lub margaryny. Na nadzienie: 400 ml śmietanki kremówki 36 proc., 2-3 łyżki cukru pudru. Na karmel: 1 szklanka cukru, ¼ szklanki wody.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj tak długo, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od  ścianek garnka. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku, miksując, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe porcje ciasta, zachowując odstępy (ciasto w czasie pieczenia urośnie). Piecz 20-30 min w temp. 200° C. Wystudź.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dosypując cukier puder. Ptysie nakłuj od spodu czubkiem noża lub patyczkiem do szaszłyków. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią ptysie.

4. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier, wlej wodę. Gotuj 15-20 min na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie jasnobursztynowy karmel. Ptysie maczaj w karmelu i układaj na paterze. Z pozostałego karmelu zrób nitki zanurzając w nim widelec i owijając ciągnący się karmel wokół ptysiowej wieży.

Przygotowanie: 120 minut Sztuka: 140 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej