Miodowe batoniki

Składniki na 20 sztuk: 300 g migdałów w słupkach, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki ziaren słonecznika, 1/2 szklanki ziaren sezamu, 1/2 szklanki żurawiny suszonej, 1/2 szklanki rodzynek, 2 szklanki miodu,1/2 szklanki cukru

Reklama

1. Na suchą patelnię wsypujemy cukier, wlewamy 1-1,5 łyżki wody, podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy.

2. Płatki owsiane wrzucamy na suchą patelnię, prażymy tak długo, aż staną się złociste. Dorzucamy ziarna słonecznika i sezamu, jeszcze chwilę wszystko prażymy.

3. Do płatków dajemy migdały, umyte, osuszone rodzynki i umytą żurawinę oraz miód z cukrem. Jeśli batoniki przeznaczymy dla dorosłych, rodzynki i żurawinę można wcześniej namoczyć w alkoholu: rumie, koniaku, winiaku itp. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki połączyć i obtoczyć miodem.

4. Blachę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. Smarujemy cieniutko olejem. Masę bakaliową przekładamy na papier, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a potem kroimy bardzo ostrym nożem na prostokąciki.

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,90 zł

Wartość odżywcza jednej sztuki 240 kcal

Białko 5 g

Tłuszcz 16 g

Węglowodany 34 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej