czas ok. 70 min; porcja – 430 kcal, cena 1,60 zł
Krok pierwszy
Drożdże utrzyj z łyżką cukru kryształu, odrobiną mleka i 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mąki przesyp do miski. Dodaj szczyptę soli, pozostały cukier kryształ, mleko i 1 jajko.
Krok drugi
Wlej 125 ml letniej wody. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na duży płat.
Krok trzeci
Na płacie połóż masło (5 dag odłóż). Zawiń je w ciasto, złóż na pół. Owiń w folię spożywczą, odłóż 20 min. Wyjmij z folii, ponownie rozwałkuj. Złóż trzy razy, znów odstaw na 20 min. Powtórz czynność 2 razy.
Krok czwarty
Ciasto rozwałkuj na prostokąt 24 na 40 cm. Pokrój go wzdłuż na 12 długich pasków o szer. 2 cm. Bierz po 4 paski i splataj z nich szerokie warkocze. Każdy z warkoczy (powstaną 3) pokrój na 4 kawałki.
Krok piąty
Drugie jajko zmiksuj z cukrem pudrem, szczyptą kardamonu, płynnym miodem oraz resztą rozpuszczonego masła. Mieszanką smaruj warkocze, obłóż orzechami. Piecz około 20 minut w 190 st.