Miodowe z bakaliami

Składniki na 25-30 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mąki np. pszennej lub owsianej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki płynnego miodu, 1/4 szklanki brązowego cukru, 2 jajka, 5 dag miękkiego masła lub margaryny, 5 dag orzeszków ziemnych, 5 dag suszonej żurawiny, 5 dag rodzynek, 5 dag suszonych moreli

Przygotowanie:

1. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę, dodaj cukier i miód. Ucieraj tak długo, aż konsystencja będzie lekko kremowa a kryształki cukru mało wyczuwalne.

Następnie dodaj jajka. Do masy maślano-jajecznej wsyp przesianą mąkę oraz sodę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj płatki owsiane, posiekane morele, żurawinę, rodzynki oraz orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj.

Reklama

2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blasze, zachowując odstępy i delikatnie spłaszcz dłonią lub łyżką.

Jeśli ciasto jest lepkie, zanurz dłonie w zimnej wodzie – ułatwi to formowanie kulek. Piekarnik nagrzej do 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami i piecz ok. 15 min, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Zostaw na blaszce do przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę, aż całkowicie wystygną.

Rada: Ciasteczka warto przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach. Dzięki temu dłużej będą świeże i chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.

Do ciasta możesz dodać posiekaną czekoladę mleczną lub deserową.

Przygotowanie: 40 minut

Sztuka: 95 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej