Misiowe ciasteczka

Składniki na 15 porcji: 35 dag mąki pszennej, 12 dag cukru pudru, 25 dag masła (lub margaryny), 1 jajko, 2 dag naturalnego gorzkiego kakao, 2 łyżki mleka, 5 dag mlecznej czekolady (lub gotowej polewy)

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, zimne masło i jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej wsyp kakao oraz wlej mleko. Ponownie starannie zagnieć składniki.

2. Z jasnego ciasta odkrój 1/5 porcji. Uformuj cienki wałeczek o długości około 30 cm. Z reszty jasnego ciasta uformuj grubszy wałek o długości około 15 cm.

Reklama

3. Kakaowe ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Ułóż na nim cienki wałeczek, owiń ciastem. Resztę ciasta kakaowego odkrój. Ułóż grubszy wałek i zawiń w kakaowy płat. Obydwa ruloniki odłóż do schłodzenia.

4. Grubszy rulonik po schłodzeniu ułóż na desce i pokrój na 15 plasterków, z których powstaną główki misiaczków. Ułóż je w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze.

5. Cienki rulonik pokrój na 30 plasterków. Ułóż je na blasze, tworząc uszy miśków. Z reszty ciemnego ciasta zrób kuleczki, umocuj w miejscu nosków. Piecz ok. 15 min w temp. 180 st. Ozdób rozpuszczoną czekoladą.

Aby ciasto podczas zagniatania nie lepiło się do rąk, masło musi być zimne. Gdy mimo wszystko ciasto zrobi się rzadkie, nie dosypuj mąki. Przerwij zagniatanie i włóż miskę z masą na kilkanaście minut do lodówki.

Czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 50 gr.

Ciasteczka możesz nadziać na patyczki i podawać jak lizaczki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej