Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi

Składniki na 16 porcji: 30 dag mąki, 35 dag cukru, 18 dag masła, 5 jajek, szczypta soli, 1 słoik (ok. 25 dag) konfitur morelowych, 25 dag chudego mie- lonego twarogu, 50 dag tłustego mielonego twarogu, 2 op. budyniu o smaku waniliowym, skórka otarta z 1 cytryny, 5 dag drobnych wiórków kokosowych, cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka do tortownicy

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto na kruszonkę. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki. Resztę ciasta owiń folią, włóż do lodówki. Spód z kruszonki dociśnij dłonią do dna tortownicy.

Reklama

2. Chudy twaróg wymieszaj z tłustym. Dodaj resztę cukru i proszek budyniowy. Utrzyj na gładką masę. Połącz ją z pozostałymi jajkami oraz skórką  cytrynową. Dobrze wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód. Wierzch wyrównaj. Posmaruj konfiturami. Posyp pozostałą kruszonką i wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50-60 minut. W połowie czasu pieczenia wierzch sernika możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumienił.

3. Gotowy sernik pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie ciasto wyjmij, wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minut . 1 porcja 390 kcal.

Tak przygotowany sernik możesz serwować ze śmietaną kremówką ubitą wcześniej z odrobiną likieru kokosowego (np. malibu). Świetnym dodatkiem będzie także lekki sos waniliowy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej