Muffinki jagodowe

Składniki: 20 dag masła, 22 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 4 jajka, 2 szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 15 dag jagód, tłuszcz do posmarowania

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj do niej jajka. Odłóż łyżkę mąki, resztę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy maślanej. Wlej mleko. Wymieszaj mikserem.

Reklama

2. Jagody przebierz, oprósz odłożoną mąką. Owoce dodaj do ciasta i delikatnie przemieszaj łyżką. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku tłuszczem. Do każdego wgłębienia nałóż porcję ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 35 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej