Muffinki z morelowym oczkiem

Składniki na 12 porcji: 6 moreli, 10 dag białej czekolady, 10 dag masła, 20 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 3 jajka, 20 dag mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka konfitury morelowej, 12 papierowych foremek do muffinek, cukier puder do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut

Reklama

1 Morele umyć, ponacinać skórkę u nasady. Owoce włożyć do wrzącej wody. Po 1–2 minutach wyjąć, przestudzić. Obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż i wyjąć pestki.

2 Czekoladę połamać na kawałeczki i razem z masłem stopić, podgrzewając na małym płomieniu (mieszać). Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym, szczyptą soli oraz z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano-czekoladowej.

Wbić jajka. Utrzeć na puszystą masę.

3 Specjalną formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia w foremce nałożyć porcję przygotowanego ciasta. Włożyć połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Konfiturę morelową wymieszać z łyżką wody, lekko ją podgrzać, a następnie posmarować nią wierzch muffinek.

Formę z muffinkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 20 minut. Ewentualnie tuż przed końcem pieczenia przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by wierzchy muffinek zbytnio się nie przyrumieniły. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej