Muffiny pomarańczowe z rodzynkami

25 dag ziemniaków, 10 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, skórka starta z 1 pomarańczy, 20 dag mielonych migdałów, 4 jajka, 15 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 10 dag rodzynek, 15 dag cukru pudru, 3-4 łyżki soku pomarańczowego, trochę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

1 Ziemniaki obrać, zalać w garnku wodą, gotować 25 minut. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodać ziemniaki, dobrze wymieszać mikserem.

Do ucieranej masy kolejno dodawać żółtka. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i mielone migdały. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie domieszać do ciasta. Wrzucić rodzynki. Przemieszać całość łyżką.

2 Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego dołeczka włożyć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Babeczki oblać przygotowanym lukrem. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej