Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, orzechami, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową oraz cukrem. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć trzepaczką.
Wlej maślankę, sok jabłkowy oraz olej, dokładnie wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Szybko wymieszaj w taki sposób, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z muffinami, piecz ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 220 kilokalorii