Muffiny z jabłkami

Składniki na 12 sztuk: 28 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 10 dag cukru, 1 łyżka posiekanych orzechów, np. włoskich, po szczypcie mielonego imbiru, gałki muszkatołowej oraz soli, 1 jajko, 80 ml oleju, np. słonecznikowego, 20 dag maślanki, 125 ml soku jabłkowego, 2-3 średnie kwaskowe jabłka.

Zdjęcie

Muffiny z jabłkami /123/RF PICSEL
Muffiny z jabłkami
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, orzechami, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową oraz cukrem. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć trzepaczką. 

Wlej maślankę, sok jabłkowy oraz olej, dokładnie wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Szybko wymieszaj w taki sposób, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

Reklama

2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z muffinami, piecz ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 220 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • składniki na 8 porcji Spód: 10 dag masła, 20 dag mąki, 2 żółtka, 5 dag cukru; Profiterolki: 12 dag masła, 20 dag mąki, szczypta soli, 4 jajka, karmel do dekoracji; Krem: 400 ml śmietany kremówki,... więcej