Murzynek mandarynkowy

Składniki na 30 porcji: 20 dag miękkiego masła, 1 szkl. cukru, 3 jajka, 15 dag gorzkiej czekolady (roztopionej i ostudzonej), 30 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku, 6 mandarynek, po 10 dag rodzynek i mieszanki orzechów, 2/3 szkl. płatków kukurydzianych, 5 łyżek miodu, masło do foremek.

Reklama

1. Mandarynki obierz, podziel na cząstki i usuń białe błonki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. 2 keksowe formy wysmaruj masłem. Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.

Stopniowo dodawaj jajka, cały czas dokładnie ubijając. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oraz proszek do pieczenia, cynamon i imbir, dokładnie wymieszaj.

2. Do ubitej masy dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę i mleko. Delikatnie wymieszaj, następnie wsyp mieszankę mąki i wszystko zmiksuj do połączenia się składników.

Ciastem napełnij formy keksowe. Równomiernie rozłóż mandarynki, lekko wciskając je w masę. Piecz przez 40–45 min (do suchego patyczka).

3. Orzechy grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej miód (na małym ogniu). Wsyp rodzynki i orzechy. Mieszając, smaż 2 min. Zdejmij z ognia, dodaj płatki, wymieszaj. Lekko przestudzoną masą bakaliową posmaruj wierzch ostudzonych keksów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej