Murzynek z wiśniami

Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej tortowej, 8 dag masła, 1 jajko, 1/3 szkl. mleka, 10 dag ciemnego cukru, 3 łyżki miodu, np. gryczanego, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i prawdziwego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1,5 szkl. konfitur z wiśni (lub owoców z kompotu), 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru.

Reklama

1. Ciasto: masło podgrzewaj, aż się stopi. Dołóż cukier i miód. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Jajko wbij do mleka, dobrze roztrzep. Masę przestudź, wlej mleko z jajkiem. Mąkę wymieszaj z cynamonem, imbirem, kakao, proszkiem i solą. Wlej płynną masę, mieszaj, aż składniki się połączą.

2. Wiśnie przełóż na sitko, dobrze osącz z zalewy, odstaw, by trochę obeschły. Oprósz je mąką, przełóż do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasto przelej do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch.

3. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ostudź, posyp cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej