Nadziewane jabłka

Składniki (8 porcji): ● 8 sporych jabłek z ogonkami ● 100 g orzechów włoskich ● 50 g rodzynek ● 100 g migdałów w płatkach ● 6-8 łyżek miodu ● cynamon.

Zdjęcie

Nadziewane jabłka /123/RF PICSEL
Nadziewane jabłka
/123/RF PICSEL

1. Jabłka dokładnie umyj i odkrój „czapeczki”. Usuń gniazda nasienne. Powinny zostać 2-cm ścianki.

2. Orzechy włoskie posiekaj. Dodaj rodzynki, migdały, cynamon, miód i wszystko wymieszaj.

Reklama

3. Napełnij jabłka nadzieniem, przykryj czapeczkami i wstaw do naczynia żaroodpornego. Na dno wylej wodę (ok. 2 cm), aby owoce nie popękały.

Piecz w 180ºC przez 35-40 min, aż jabłka staną się zupełnie miękkie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej