Nadziewane jabłka

Składniki (8 porcji): ● 8 sporych jabłek z ogonkami ● 100 g orzechów włoskich ● 50 g rodzynek ● 100 g migdałów w płatkach ● 6-8 łyżek miodu ● cynamon.

Zdjęcie

Nadziewane jabłka /123/RF PICSEL
Nadziewane jabłka
/123/RF PICSEL

1. Jabłka dokładnie umyj i odkrój „czapeczki”. Usuń gniazda nasienne. Powinny zostać 2-cm ścianki.

2. Orzechy włoskie posiekaj. Dodaj rodzynki, migdały, cynamon, miód i wszystko wymieszaj.

Reklama

3. Napełnij jabłka nadzieniem, przykryj czapeczkami i wstaw do naczynia żaroodpornego. Na dno wylej wodę (ok. 2 cm), aby owoce nie popękały.

Piecz w 180ºC przez 35-40 min, aż jabłka staną się zupełnie miękkie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Takie jest życie

Zobacz również

  • Tarta jogurtowo-czereśniowa

    Składniki: 350 g gęstego jogurtu naturalnego (plus dodatkowo do podania), 1/2 szklanki miodu (plus dodatkowo do podania), nasiona z laski wanilii, 2 szklanki mąki pszennej, opakowanie (7 g)... więcej