Napoleonka z masą budyniową

Składniki na 10 porcji. Ciasto maślane: 30 dag masła, 10 dag mąki pszennej. Ciasto kluskowe: 20 dag mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżki octu (6-proc.), woda. Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 4 żółtka, 1 jajko, 10 dag cukru, rdzeń z 1 laski wanilii, 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Zdjęcie

Napoleonka z masą budyniową /123/RF PICSEL
Napoleonka z masą budyniową
/123/RF PICSEL


Przygotowanie:

1. Ciasto maślane: mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć na jednolitą masę. Ciasto kluskowe: zagnieć podane składniki, dodając tyle wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie i rozwałkuj. Środek ciasta powinien być nieco grubszy.

Reklama

Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Zawiń boki ciasta kluskowego, formując kopertę. Rozwałkuj.

2. Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części i włóż do lodówki. Po 20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części i schłodź.

Czynności: wałkowania, składania i chłodzenia powtórz jeszcze 3 razy. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Ułóż je na dużej blasze. Piecz 15 minut w temp. 250 st., wystudź.

3. Krem: żółtka i jajko utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę i 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej mleko z żółtkami. Zagotuj na bardzo małym płomieniu, ciągle mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, mieszając.

Ciasto przekrój na 3 placki, odetnij nierówne brzegi. Placki przełóż kremem. Skrawki pokrusz i posyp nimi kremówkę.



Czas przygotowania: 95 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 485 kcal. Cena porcji: 1,75 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej