Orzechowa wuzetka z wiśniami i galaretką

Składniki na 20 porcji: 20 dag miękkiego masła, 1 kg twarogu, 10 jajek, 20 dag gorzkiej czekolady, 10 dag ciastek migdałowych, 30 dag cukru, 3 cukry waniliowe, 40 dag mielonych orzechów laskowych, 2 łyżki proszku do pieczenia, 4 łyżki likieru migdałowego, 1 galaretka wiśniowa , 6 listków żelatyny, 40 dag kremówki, wiśnie w zalewie, 2 homogenizowane serki śmietankowe

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie: Całą czekoladę zetrzeć, ciastka pokruszyć. Masło, połowę cukru i 1 cukier waniliowy utrzeć. Dodać żółtka, czekoladę, orzechy, proszek do pieczenia, ciastka, ubite białka. Wymieszać, piec przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Następnie ciasto ostudzić i przekroić.

Przygotować krem: rozpuszczoną żelatynę, twaróg, serek, cukier waniliowy, resztę cukru oraz kremówki i likier zmiksować na gładki jednolity krem.

Reklama

Przełożyć ciasto. Ozdobić wiśniami, zalać galaretką wiśniową, ostudzić.

Nasza rada

Ciasto można ozdobić jak na zdjęciu, przygotowując ozdobną kokardę z lukru (z dodatkiem barwnika).

Przygotowanie: ok. 75 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej