Orzechowiec

Składniki na 12 porcji: 18 dag orzechów laskowych, 3 jajka, 12 dag masła, 18 dag cukru, skórka z cytryny, łyżka oliwy, 1 małe op. prosz. do piecz., 25 dag mąki, 150 ml mleka, czekolada.

1 Orzechy rozsyp na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz kilka minut, aż skórka będzie brązowa. Orzechy zawiń w lnianą ściereczkę i otrzyj ze skórki, a potem zmiel lub bardzo drobno posiekaj.

2 Do miski wbij jajka. Ucieraj mikserem, kolejno dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsyp rozdrobnione orzechy, wlej oliwę i mleko. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji.

Reklama

3 Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 st. Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie. Dekoruj wiórkami czekolady.

czas ok. 80 min; porcja – 270 kcal, cena 90 gr

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej