Orzeźwiające domowe sorbety

Ich podstawowym składnikiem są sezonowe owoce. Mają mniej kalorii i zdecydowanie więcej witamin niż lody. A do tego robi się je tak łatwo... Zatem do dzieła!

Oczyść, umyj i osusz 1 kg owoców, z których chcesz zrobić sorbet. Mogą to być np. truskawki, maliny, jeżyny, jagody, porzeczki, kiwi albo morele.

Reklama

W rondelku zagotuj 10 łyżek wody z 8 łyżkami cukru. Mieszając, podgrzewaj syrop na małym ogniu około 5 min. Następnie go ostudź. Owoce zmiksuj w blenderze na jednolity mus. Wlej do nich syrop, dokładnie wymieszaj.

Musem napełnij specjalne plastikowe pojemniczki na lo dy (kupisz je w sklepach z małym AGD, pojemnik na 6 szt. kosztuje ok. 8 zł). Po 4 godz. mrożenia sorbety na patyku (jak na zdjęciu) będą gotowe! Dwa smaki i kolory!

Przygotuj 2 różne musy, np. z malin i moreli. Pojemniki na- pełnij do połowy jednym musem. Zamroź go, następnie wlej drugi mus i ponownie zamroź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej