Owocowy deser

Składniki: 15 dag truskawek, 10 dag winogron, 20 dag brzoskwiń z puszki, 15 dag ananasów z puszki, 400 ml kompotu (lub soku) z brzoskwiń, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 30 g sproszkowanej żelatyny.

Reklama

Przygotowanie

1. Truskawki i winogrona opłucz, oczyść i osusz. Brzoskwinie i ananasy odsącz i pokrój w plasterki lub ćwiartki.

2. Przelej kompot z brzoskwiń lub sok do garnuszka. Dolej sok z cytryny. Dodaj sproszkowaną żelatynę. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Żelatyna powinna lekko stężeć.

3. Garnuszek ze stężałą żelatyną postaw na kuchence. Dodaj cukier i podgrzewaj, nie dopuszczając do zagotowania. Trzymaj na ogniu tak długo, aż cukier się rozpuści. Galaretkę pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

4. Na dno ośmiu foremek w kształcie serca wlej część galaretki i odstaw do stężenia. Dodaj owoce i zalej pozostałą galaretką. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

5. Przed podaniem wyjmij galaretki z foremek. Łatwiej Ci będzie to zrobić, gdy na chwilę zanurzysz foremki w gorącej wodzie.

6. Deser możesz podać z jogurtem lub sosem waniliowym.

Czas: ok. 30 minut. Poziom: łatwy. Sztuki: 8, 65 kcal/sztuka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej