Owsiany placek z morelami i orzechami

Składniki na 24 porcje 1 i 1/2 kg moreli, 65 dag mąki, 10 dag płatków owsianych, 30 dag cukru, szczypta soli, 2 op. cukru waniliowego, 10 dag posiekanych orzechów laskowych, 2 żółtka, 40 dag masła, 3 łyżki konfitury morelowej, 2-3 łyżki cukru pudru, tłuszcz i mąka do przygotowania blachy

Reklama

1. Morele umyj, pokrój na połówki, wyjmij pestki. Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, cukrem, solą, orzechami oraz cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, 3-4 łyżki zimnej wody i zimne masło pokrojone na drobne kawałki. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną spore grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki.

2. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Połówki moreli pokrój w plasterki. Wymieszaj je z konfiturą.  Blachę 32 x 39 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsyp 2/3 kruszonki. Rozłóż nadzienie morelowe. Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 45-50 minut.

3. Po wystudzeniau ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z waniliową bitą śmietaną.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 20 minut. 1 porcja 360 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej