Pączki z konfiturą

Przepis na pyszne pączki.

Zdjęcie

/Foody.pl
/Foody.pl
Składniki na 6-8 sztuk
300 g mąki
125 ml mleka
30-35 g drożdży
4 łyżki cukru
3-4 łyżki masła
3-4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka rumu
starta skórka z cytryny
150-200 g konfitury, np. morelowej
cukier puder
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie 1,5h
Mleko zagotować. Odlać połowę, dodać połowę drożdży, 1 łyżeczkę cukru i niewielką ilość mąki i rozrobić zaczyn. Odstawić, by napęczniał. Masło oraz resztę cukru rozpuścić w pozostałym mleku. Sól, żółtka, skórkę z cytryny, rum, zaczyn, resztę mąki, mleko z masłem i cukrem zagnieść. Zagniatać tak długo, aż na powierzchni ciasta będą widoczne pęcherzyki powietrza. Odstawić na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką o średnicy 6-8 cm wycinać placki. Na połowę z otrzymanych placków ponakładać łyżeczkę konfitury i przykryć plackiem bez konfitury. Brzegi ścisnąć dookoła, by się dobrze skleiły. Następnie szklanką, o ok. 1cm mniejszej średnicy od poprzedniej szklanki, ponownie wycisnąć z nich koła i lekko ukształtować pączki w rękach. Tak otrzymane surowe pączki ułożyć na ściereczce posypanej mąką i pozostawić na 20 minut, by nieco wyrosły. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki przez 3 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze 3 minuty. Gdy już będą zarumienione, odsączyć, ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można podawać.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej