Paluchy w czekoladzie

Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml śmietany kremówki, 1/3 szkl. cukru pudru, 2 łyżki ciemnego kakao, 1/2 szkl. drobno startej mlecznej czekolady.

Reklama

1. Ciasto: wodę zagotuj w garnku. Wsyp cukry, sól i włóż masło. Gdy cukier rozpuści się, wyłącz ogień, wsyp partiami mąkę i mocno mieszaj do momentu, gdy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Poczekaj, aż ostygnie i znów energicznie mieszając, wbijaj po jednym jajku.

2. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskaj na rozgrzany olej partie ciasteczek o długości ok. 6 cm, odcinając ciasto nożyczkami. Smaż ze wszystkich stron na rumiano. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

3. Krem: zimną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder wymieszany z kakao. Ubijaj, wsypując startą czekoladę. Po kilku minutach masa powinna zrobić się sztywna i lśniąca. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj rozetki na końce ostudzonych paluchów. Od razu podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej