Panna cotta z pistacjami

Składniki na 5-6 porcji: 2 czubate łyżeczki żelatyny, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 250 ml mleka, 6 dag cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżka amaretto, 1 łyżka białego wina (półsłodkiego lub słodkiego), 1 łyżeczka masła, 25 dag truskawek lub malin (świeże lub mrożone), 2-3 łyżki cukru, 2 garście pistacji, 3-4 łyżki borówek.

Reklama

Przygotowanie:

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody. Mieszaj tak długo aż się rozpuści. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i mleko, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy całość zacznie wrzeć, wlej amaretto oraz wino, a gdy ponownie zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wystudź.

2. Wystudzoną żelatynę wlej do garnka z mlekiem, wymieszaj trzepaczką. Podłużną foremkę wysmaruj masłem. Wlej przygotowaną masę i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

3. Mrożone owoce rozmroź. Świeże truskawki lub maliny umyj. Owoce zmiksuj blenderem na mus. Dopraw do smaku cukrem. Pistacje drobno posiekaj.

Tuż przed podaniem deser przełóż na talerz lub paterę. Formę z deserem zanurz na ok. 2 sekundy w gorącej wodzie, a następnie odwróć formę o 180 stopni wprost na talerz. Polej przygotowanym sosem, posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj borówkami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 min, porcja: 360 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej