1. Przygotuj szklane, plastikowe lub silikonowe małe foremki. Wyłóż je starannie kawałkami folii spożywczej.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na spód zblenduj i rozwałkuj na stolnicy na ok. 0,5 cm. Wytnij z masy spody naczyniem o nieco większej średnicy niż góra tych, w których zrobisz pianki. Spody włóż do lodówki.
3. Owoce przebierz, umyj. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Kremówkę ubij mikserem z cukrem waniliowym. Połącz z serkiem waniliowym. Żelatynę wsyp do rondelka. Wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, postaw na małym ogniu, mieszając, rozpuść. Przestudź, połącz z masą serowo-śmietanową i dodaj owoce.
Wlej do foremek, do samej góry, nakryj spodami, lekko przyciskając je do krawędzi naczyń i zastudź w lodówce. Gdy prawie stężeją, odwróć, ustaw na tacy i ponownie wstaw do lodówki. Gdy zastygną całkiem, wyjmij, zdejmij foremki, usuń folię, dowolnie ozdób.
6-8 porcji, przygotowanie: 40 minut + czas tężenia; porcja: 360 kcal; cena: 2,60-3,70 zł.