Pianka malinowo-jagodowa

Spód ● 150 g suszonych daktyli ● 150 g orzechów włoskich ● 100 g czekolady gorzkiej ● 1-2 łyżki soku z pomarańczy ● skórka otarta z jednej pomarańczy. Masa ● ok. 200 g malin ● 100 g jagód ● szkl. kremówki ● 2 serki homogenizowane waniliowe ●3 łyżki cukru wanil. ● 2 łyżki żelatyny (lub agaru).

Zdjęcie

Pianka malinowo-jagodowa /123/RF PICSEL
Pianka malinowo-jagodowa
/123/RF PICSEL

1. Przygotuj szklane, plastikowe lub silikonowe małe foremki. Wyłóż je starannie kawałkami folii spożywczej.

2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na spód zblenduj i rozwałkuj na stolnicy na ok. 0,5 cm. Wytnij z masy spody naczyniem o nieco większej średnicy niż góra tych, w których zrobisz pianki. Spody włóż do lodówki.

Reklama

3. Owoce przebierz, umyj. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Kremówkę ubij mikserem z cukrem waniliowym. Połącz z serkiem waniliowym. Żelatynę wsyp do rondelka. Wymieszaj z małą ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, postaw na małym ogniu, mieszając, rozpuść. Przestudź, połącz z masą serowo-śmietanową i dodaj owoce.

Wlej do foremek, do samej góry, nakryj spodami, lekko przyciskając je do krawędzi naczyń i zastudź w lodówce. Gdy prawie stężeją, odwróć, ustaw na tacy i ponownie wstaw do lodówki. Gdy zastygną całkiem, wyjmij, zdejmij foremki, usuń folię, dowolnie ozdób.

6-8 porcji, przygotowanie: 40 minut + czas tężenia; porcja: 360 kcal; cena: 2,60-3,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej