Pianka z bananami

Składniki na 18 porcji: 3 jajka, 80 g cukru pudru, 100 g mąki gładkiej, 1 torebka proszku do pieczenia, 20 g kakao, tłuszcz i mąka krupczatka do formy. Krem:  6 plastrów żelatyny, 250 g miękkiego twarogu, 100 g cukru pudru, 200 ml śmietany kremówki, 100 ml mleka, 50 g wiórków kokosowych, 4 banany. Wykończenie: 2 banany, 50 g polewy czekoladowej.

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i rozsmaruj w niej warstwę ciasta. Piecz w 180°C około 20 minut. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie (ok. 10 minut), a następnie lekko ją wyciśnij.

Posłódź twaróg i lekko wmieszaj ubitą na sztywno śmietanę. Mleko zagotuj z wiórkami kokosowymi. Zdejmij z ognia, włóż żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Następnie wlej do masy twarogowej. Mieszaj krem, aż zacznie tężeć.

Reklama

Połowę kremu rozsmaruj na ostygniętym spodzie i poukładaj na tym pokrojone banany. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu i wstaw ciasto do lodówki. Kiedy ciasto stężeje, pokrój je. Każdy kawałek udekoruj czekoladową polewą i plastrem banana.

Czas przygotowania: 50 minut (bez tężenia) . Poziom: średni

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

TV14

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej