Piaskowa tęcza

Składniki: 50 dag masła, 40 dag cukru, szczypta soli, 2 op. cukru waniliowego, 8 jajek, 60 dag mąki pszennej, 15 dag mąki ziemniaczanej, 1 duże op. proszku do pieczenia, 200 ml mleka, barwniki spożywcze w siedmiu kolorach tęczy, 1 op. błyskawicznego kremu do tortów o smaku waniliowym, tłuszcz i mąka do tortownicy.

Zdjęcie

Piaskowa tęcza /123/RF PICSEL
Piaskowa tęcza
/123/RF PICSEL

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i ja snokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko.

2. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem. Rozdziel je na 7 części. Do każdej dodaj po kilka kropli innego barwnika spożywczego. Przygotuj krem do tortów według przepisu.

Reklama

3. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj jedno z ciast. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Tak samo upiecz pozostałe placki. Po wystudzeniu przełóż je kremem. Posmaruj nim także wierzch i bok ciasta. Przed podaniem udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej