Piegowaty jabłecznik

Składniki na 12 porcji. Ciasto: 2 szkl. mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej, 20 dag oleju kokosowego rafinowanego, 4 żółtka, 1/2 szkl. drobnego cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. Nadzienie: 5 jabłek, 3-4 łyżki cukru lub miodu, 1/4 cytryny. Polewa: 1 mango, 50 ml płynnego mleka kokosowego lub migdałowego, 3 łyżki siemienia, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki esencji migdałowej. Dekoracja: owocowe żelki, owoce kandyzowane.

1. Ciasto: zagnieć wszystkie składniki, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.

Reklama

2. Nadzienie: jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odłóż 3/4 szkl. owoców, resztę wsyp do garnka, dodaj cukier i praż, aż będą się rozpadać. Wrzuć odłożone jabłka, wymieszaj, zdejmij z ognia. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż nim foremkę, piecz 10 minut w 180°C. Wyłóż jabłka. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, przykryj nadzienie. Piecz 40 minut.

3. Polewa: podgrzej mleko z siemieniem i cukrem. Mango zmiksuj. Ciepłe mleko połącz z żelatyną i mango. Wylej na zimne ciasto. Odstaw, by polewa zastygła.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej