Piernik biszkoptowy

Składniki na 15 porcji: Na biszkopt: 8 jajek, 20 dag cukru pudru, 16 dag mąki pszennej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy piernikowej, 2 czubate łyżki kakao Na krem i polewę: 40 dag serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru,1 i ½ łyżki cynamonu, 4 łyżki powideł śliwkowych, 50 ml śmietanki kremówki 30 proc., 5 dag gorzkiej czekolady, 3 kostki białej czekolady

Reklama

Przygotowanie: Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier i dodając po żółtku.

Następnie stopniowo dosypuj  obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową  i kakao. Delikatnie wymieszaj. Przelej do tortownicy. Piecz ok. 35 minut w temp. 175° C.

Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty.

Do miski włóż serek mascarpone, dodaj cukier oraz cynamon. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Pierwszy blat posmaruj powidłami oraz kremem cynamonowym. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz. W rondelku zagotuj śmietankę.

Dodaj pokruszoną ciemną czekoladę i  mieszaj aż się rozpuści. W drugim naczyniu, w kąpieli wodnej, rozpuść białą czekoladę. Wierzch ciasta polej ciemną czekoladą.

Białą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na ciemną polewę, robiąc paski. Przeciągnij po nich wykałaczką, by zrobić ozdobny wzorek.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej